Tips för snygga trägolv

Planera i kitchen
Planera renoveringen av kök
February 1, 2019

I vissa gamla hus eller lägenheter så ligger det fortfarande linoleumgolv eller annat gammalt kvar när familjen flyttar in. Eller så har man helt enkelt tröttnat på sitt golv och det är dags för ett nytt. Helt klart så är ett snyggt och fräscht golv grundläggande för ett trevligt hem. Har man små barn är det ännu viktigare att golven är i ordning så att de inte skadas.

Till att börja med så gäller det att välja vilken sorts golv som ska läggas in. Trägolv, till exempel, kommer i flera olika utföranden. Dels finns det parkettgolv, med flera fina varianter. De moderna versionerna har ett tunnare ytskikt av ädelträ och är känsligare för slitage än till exempel laminat. För att det ska hålla längre, och även för utseendets skull, ska man behandla det noga när det är nytt.

Vi har stor erfarenhet av att lägga in nya golv, men även hur man ska ta hand om dem på bästa sätt. Fråga oss gärna om råd och förslag, vi är glada att stå till tjänst. Det tar inte många dagar att få ordning på ett rum, och resultatet blir enastående. Golvet är verkligen en viktig detalj i inredningen och kan göra stor skillnad i hemmet.

Olja eller oljevax är vanliga för att behandla trägolv. Träets naturliga skiftningar och ådringar kommer fram på ett alldeles speciellt sätt när man oljar. Det är också ett sätt att ändra färgskalan på golvet, genom att använda en mörkare eller ljusare olja. När man blandar med vax så blir underhållet lättare och det krävs inte behandlingar lika ofta.

Ett populärt sätt att underlätta städning och som också skyddar träet är lackering. Det brukar ta tre lager lack för att få en täckande yta. Om man låter denna torka ordentligt, gärna ett dygn eller mer, så kommer det att hålla i många år.

De flesta trägolv trivs inte med allt för mycket vatten under städning. Dammsugning och avtorkning med en fuktad mopp brukar vara tillräckligt. Laminatgolv däremot behöver inte poleras eller oljas. De har redan en stark, skyddande yta och är därför mycket lätta att ta hand om.

Oavsett snickare vilken sorts trägolv du väljer att lägga in så ställer vi upp, och vi jobbar snabbt och effektivt. Ditt hem kommer att lyftas till en ny nivå, och du kanske inte ens vill lägga på mattor i början. För få detaljer skapar en så härlig trivsel som just ett snyggt trägolv.